Mézes krémes
Hozzávalók: 60dkg liszt, 20 dkg porcukor, 7 dkg vaj, 17 dkg méz, 2 dkg fahéj, 2 db tojás, 2 dkg szódabikarbóna, ½ dl tej (vagy amennyit a tészta kíván)
Tészta: A mézet a vajjal felolvasztjuk. A lisztet a szódaporral jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, fahéjat, tojást és a mézes vajat, tejjel összegyúrjuk. 4 lapot sütünk belőle.
Krém: 1 vaníliás pudingport, 10 dkg kristálycukorral, 1 evőkanál liszttel és 0,5 l tejjel megfőzünk. 15 dkg vajat 10 dkg porcukorral elkeverünk, majd a két krémet összekeverjük. (én már dupla mennyiségű pudingot csinálok apjuk kívánságára)
Megtöltjük a lapokat, alulra és felülre krém, középre baracklekvár kerül.
A süti tetejét csokoládémázzal vonjuk be, majd ha megpuhult, akkor jóízűen elfogyasztjuk!
Kókuszos-tekercs
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 margarin, 3 dkg élesztő (pici tej, 1-2 kockacukor), 4 tojás sárgája, pici só, 5 dkg porcukor, 4 tojás fehérje, 40 dkg kristálycukor, 1 csomag kókuszreszelék.
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet a porcukorral és a margarinnal elmorzsoljuk. Beletesszük a tojássárgákat, az élesztőt, összegyúrjuk és 3 cipót formálunk. Ezután a tojásfehérjéket a kristálycukorrak gőz felett felverjük, majd beletesszük a kókuszreszeléket. A cipókat kinyújtjuk, megkenjuk habbal és feltekerjük, mint a rétest. Felszeleteljük kb. 2-3 cm vastag karikákra. A tepsit kicsit ki kell kenni és rózsaszinesre sütjük közepes tűznél.
*****
Egy kis humor:
Süteményrecept (gyesen lévő anyukáknak)
Távolítsuk el a plüssmacit a sütőből, és melegítsük a sütőt 160 °C-ra.
Gőz felett olvasszunk meg 10 dkg margarint. Ismét távolítsuk el a
plüssmacit a sütőből, és erélyesen szóljunk rá Öcsire: "Nem szabad, Öcsi!"
A margarint keverjük össze 20 dkg cukorral. A többi margarint szedjük ki
Öcsi kezéből, és mossuk le a falat. Mérjünk ki 3 evőkanál kakaót. Ismét
vegyük el a margarint Öcsitől. Fürdessük meg a macskát. Tegyünk hintőport
és ragtapaszt a karmolásokra.
Keverjünk a margarinhoz 4 egész tojást, 2 vaníliáscukrot és 30 dkg
lisztet. Vegyük ki a füstölgő plüssmacit a sütőből, és nyissunk ki minden
ajtót és ablakot, szellőztetés végett. Vegyük el a mobiltelefont
Andikától, és biztosítsuk a férjünk főnökét, hogy nem, nem a férjünkkel
beszélt az előbb. Hívjuk fel a férjünket, és készítsük fel a legrosszabbra.
Adjunk a tésztához 1 teáskanál sót és 10 dkg durvára vágott diót (közben
álljunk ellen a kísértésnek, hogy mind Andikát, mind Öcsit durvára vágjuk).
Engedjük ki a macskát a sütőből.
A tésztát öntsük alaposan kivajazott tepsibe. 25 percig közepes lángon
süssük. Vegyük el a borotvát és a macskát Öcsitől. Magyarázzuk el a
gyerekeknek, hogy fogalmunk sincs, hogy a borotvált macska lebarnul-e a
napon. Dobjuk ki a macskát az udvarra, amíg még képes elfutni.
Bevonómáz:
Keverjük össze a következő hozzávalókat: 10 dkg cukor, 5 dkg olvasztott
csokoládé, 5 dkg olvasztott margarin. Vegyük ki azt a kurva plüssmacit a
grillsütőből, és dobjuk el. Jó messzire. Magyarázzuk el kedvesen a
rendőrnek, hogy fogalmunk sem volt róla, hogy őt fogjuk fejbe találni,
miközben éppen Öcsit próbálja megmenteni a szomszéd ház tetejéről. Tegyük
Öcsit a járókába.
Adjunk a mázhoz 1/2 dl tejet, egy kevés sót, és lassú tűzön forraljuk 2
percig. Nyissunk ajtót a csengetésre, és magyarázzuk el a szomszédnak,
mennyire sajnáljuk, hogy Andika bedugta a kerti slagot a spájzablakán.
Ajánljuk fel, hogy megtérítjük a befőttek és a takarítószemélyzet
költségét. Kössük ki Andikát az asztallábhoz.
Távolítsuk el a szénné égett sütiket a sütőből. Dobjuk ki. Kapjunk
idegösszeomlást.
*****
Ananászos-szelet
6-8 tojásból süssünk piskótát kisebb tepsiben (az enyém 25*35-ös). Kenjük meg lekvárral és egy doboz ananászt tegyünk rá. Erre jön a krém.
Krém: 20 dkg margarint 15 dkg porcukorral kikeverünk. 2 dl ananászlevet, 2 egész tojást, 2 csomag vaníliát, 3 evőkanál lisztet megfőzünk. A két masszát összekeverjük, hagyjuk keményedni (egy kicsi hűtő segít), majd kenjük a tésztára. Tetejére csokidara.
Aranygaluska
3 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 2 ek cukor, 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 3 tojássárgája Rétegezéshez: 5 dkg vaj, 15 dkg dió, 4 ek cukor
A meglangyosított tejben, kis porcukorralfelfuttatjuk az élesztőt. A lisztet az élesztővel, a porcukorral, a langyosra olvasztott vajjal, csipetnyi sóval, a citromhéjjal ízesítve 6-8 perc alatt megdagasztjuk. Végül a tojássárgájákat egyenként beledolgozzuk. A tetejét olvasztott vajjal megkenjük és letakarva, langyos helyen megkelesztjük. Enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra lapítjuk. A vajat felolvasztjuk, egy pogácsaszaggatót belemártunk és a tésztát kiszúrkáljuk vele. Tűzálló tálba egy réteg tésztát teszünk, meglocsoljuk kevés vajjal, dióval majd cukorral megszórjuk. Újabb réteg tésztát rakunk rá, megszórjuk a dióval, utána cukorral és a végén rálocsoljuk a maradék vajat. 180 fokon 30 perc alatt megsül. Vanília-sodóval kínáljuk. |